Prosjekt:

Long term fate and behaviour of oil in an Arctic shoreline

SINTEF Ocean AS har fått midler til å undersøke naturlig nedbryting av oljeforurensing

 

Målet med prosjektet ‘Naturlig nedbrytning av oljeforurensning i et arktisk strandmiljø over lang tid’ har vært å få bedre kunnskap om langtidsskjebnen for olje i en arktisk strandlinje. Prosjektet hadde også som mål å gi ny kunnskap om hvordan stedegne mikroorganismer bidrar til å bryte ned forurensning i strandsedimentene. Et eksperimentelt oljeutslipp ble utført på tre strender ved Credner morenen i nærheten av Svea i 1997, hvorav ett felt ble etterlatt som referanse. Det er tatt prøver fra dette området i flere perioder og ved å sammenligne data fra 1997-2011 med nye prøver innhentet i 2023 er det ønskelig å få kunnskap om effekt av et oljesøl på strand, samt naturens evne til selvrensing av olje på strand ved bakteriell nedbrytning. Prøvetaking av sediment for kjemiske og mikrobielle analyser ble utført høsten 2023 (finansiert av Kystverket). Videre analyser, finansiert av Kystverket og Svalbard Miljøvernfond, har involvert DNA-baserte analyser, samt kjemisk analyse ved hjelp av
GC-FID/GC-MS.

 

Forsvarlig oppfølging av strandsonen etter oljeforurensning forutsetter kunnskap om relevante strategier og metoder for opprensing. Kunnskap om naturens evne til selvrensing ved bakteriell nedbrytning av olje i sediment langs kysten vil derfor bidra til et bedre grunnlag for å velge ikke-invaderende metoder i en oljesølsituasjon hvor oljen har strandet, og på den måten, om mulig, spare miljøet for store inngrep (for eksempel ved å redusere bruk av mekaniske opprensingsmetoder). Responsstrategier som involverer naturlig nedbrytning er særlig relevant for avsidesliggende områder i Arktis, men det er behov for mer kunnskap om biologisk nedbrytning i det arktiske miljø for å vurdere anvendelsesmulighetene.

 

I dette prosjektet er sedimentprøver innhentet fra det ubehandlede oljesøl-området (30 m x 3 m), samt prøver fra et nærliggende referanseområde på stranda. Analyser av disse er sammenlignet med tidligere analyserte prøver for å oppnå et mer helhetlig bilde av naturlig (bio)degradering av olje fra et ubehandlet oljeutslipp over lengre tid. Kjemiske analyser (total hydrokarbon-konsentrasjon (THC) av sediment innhentet i 2023 viser at olje fremdeles er til stede i sedimentene, men at det detekteres ulik konsentrasjon og grad av aldring av oljen i prøvene. En halvering av oljekonsentrasjonen er tidligere målt i prøver fra 1998 til 2011, men det ble ikke påvist ytterligere reduksjon i estimert oljekonsentrasjon i prøvene fra 2023. Resultatene indikerer at det har vært lite biodegradering av oljen de siste årene. Diagnostiske ratioer brukt i oljesølanalyser indikerer at ratioer for hopaner er robuste etter 26 år, men at noen av de triaromatiske steranene og mesteparten av PAH ratioene påvirkes av biodegradering over såpass lang tid. DNA-baserte analyser av mikrobielle samfunn fra de samme sedimentene viser forskjeller mellom samfunnene assosiert med sediment i oljefeltet og sediment utenfor feltet. Majoriteten av taxa detektert i sediment fra oljefeltet er tidligere rapporterte å degradere ulike oljeforbindelser eller er assosiert med degradering av olje.

 

Observasjoner gjort i felt, samt evaluering av kjemisk- og mikrobiell- analyse av sedimentprøver fra 2023, indikerer at oljen trolig ikke vil ha noe ytterligere påvirkning på miljøet i Credner-morenen. Det forventes ingen videre risiko for spredning av oljen.

 

Prosjektet ble gjennomført etter planen. Prøvematerialet, innhentet på Svalbard (RiS ID 12268), forelå før oppstart av arbeidet. Et utvalg ble gjort for analyse og resultater ble behandlet som planlagt.

 

Observasjoner gjort i felt, samt evaluering av kjemisk- og mikrobiell- analyse av sedimentprøver fra 2023, indikerer at oljen, som har ligget i området siden 1997, trolig ikke vil ha noe ytterligere påvirkning på miljøet i Credner-morenen. Resultatene indikerer at det har vært lite biodegradering av oljen de siste årene, og det er ikke påvist ytterligere reduksjon i estimert oljekonsentrasjon fra 2011 til 2023. Det forventes ingen videre risiko for spredning av oljen.