Prosjekt:

LED lys og elektrisk båtsmotor på fangststasjon

Ledlys er nå installert på Farmhamna

 

Farmhamna er en fangststasjon på vestkysten av Spitsbergen i Forlandssundet. Stasjonen ble bygget i 1991 og det har tidligere vært installert belysning basert på 12 V og 230 V. Innebelysningen bestod hovedsakligen av lav-Watt 12 V belysning og utebelysning av halogen-lyskaster.

 

I et annet prosjekt som ble finansiert av Svalbard miljøvernfond ble en ny litium-batteribank inkl vindmøller og solceller installert.

 

Prosjektet LED lys og elektrisk båtsmotor ble planlagt våren 2017, og det ble søkt om støtte fra Svalbard miljøvernfond, noe som ble innvilget.

 

Opplysningen på fangststasjonen bestod stort sett av gammeldags ‘vanlige’ pærer og halogen-lamper. Største delen av lampene og pærene ble byttet ut til LED. Siden LED pærer har mye lengre levetid og holdbarhet i skiftende temperaturer enn vanlige og halogen-pærer, fører det til at LED belysningen troligen ikke må bli skiftet ut på noen år. Hovedpoengen er dokk besparelsen av elektrisitet. En LED pære bruker ned mot 10% av strømmen samlignet med en vanlig pære. I tillegg får man ‘mer lys’ for mindre strøm, hvilket gir også en sikkerhetsaspekt med tanke på bjørn etc.