Prosjekt:

Kortreist polarmat

Kortreist ”polarmat” fra Svalbardområdet, fra fangstmenn, lokale fiskere og egen/andres jakt i nærområdet innført i barnehagene i Longyearbyen

 

 

Våren 2011 fikk Longyearbyen lokalstyre ved oppvekstforetaket støtte til sitt prosjekt «kortreist polarmat» der formålet var å øke bruken av kortreist mat i barnehagene.

 

I rapporten fra prosjektet vises det til de ulike tiltakene som er satt i gang for å øke bevisstheten rundt kortreist polarmat. Barnehagene har kontakt med fangstmann Tommy Sandal som de bestiller og kjøper kobbekjøtt, rein, gås og rype fra. På våren sår de grønnsaker og urter som de høster av når det etterhvert spirer og gror av både gulrot, paprika, tomat, agurk, sukkererter og flere urter, som etterhvert kommer på lunsjbordet.

 

Barnehagene er hver høst på reinjakt med de største barna. Reinsdyret blir tatt med til barnehagen der barn i alle aldersgrupper får være med å se på partering, og lære at alle deler av dyret kan brukes i matproduksjon. Hjemmelaget pinnekjøtt er en suksess på julebordet til barna.

 

Barnehagene serverer minst ett måltid med kortreist polarmat hver måned – enten fra Svalbard eller fastlands-Norge.

 

Totale prosjektkostnader er kr 201 187 og Svalbards miljøvernfond bidro med kr 100 000.