Prosjekt:

Bevaringstiltak Gruvelageret

 

Svalbards miljøvernfond har gitt midler til bevaringstiltak på Gruvelageret

 

Gruvelageret er en unik restaurant, lokalisert i Sverdrupbyen (Longyearbyen). Bygget er et tidligere gruvelager med lang historikk, som er blitt restaurert og bygget om til et helt unikt spisested. Gruvelageret var en av fire bygninger reist i Longyearbyen med funksjon som midlertidige lagre for gruvekompaniet i 1946. Lageret har vært brukt til å være butikk, og at den sørlige delen også i en periode var stall for Store Norskes hester. I mange år stod Gruvelageret forlatt, halvveis kollapset, i en bydel som var fraflyttet og brent til grunne. Steve Daldorff Torgersen kjøpte bygget i 2007 og i 2015 stod bygget ferdig som restaurant og tok imot sine første gjester. Gruvelageret er en helhetsopplevelse av mat, drikke og formidling av historie.

 

Bygget er et fredet kulturminne og har vært i drift som restaurant siden 2015. Det er Svalbard Explorer Eiendom AS som eier og har restaurert bygget som blir driftet av Gruvelageret AS.

Hvert år siger grunnen under Gruvelageret, ofte opp mot 10‐15 cm, og vi ser at det må ytterligere tiltak enn å jekke for å sikre bygget. Vi ønsket dermed å sikre grunnen på en miljøvennlig måte i samsvar med Sysselmesterens retningslinjer for fredet kulturminne, slik at bygget kan stå trygt i lang tid framover.

 

Under befaring med Sysselmesteren var det enighet i at isolering av grunnen for å holde permafrosten mer stabil vil være den beste løsningen for kulturminne. Dette løses ved å legge isolasjonsmatter av steinull under hele bygget og ut fra bygget. Steinull er et rent naturprodukt.