9,7 millioner til miljøverntiltak på Svalbard
Svalbards miljøvernfond har denne høsten tildelt 9,7 millioner kroner til miljøvernprosjekter på Svalbard.
Svalbards miljøvernfond skal nyttes til beste for miljøet på Svalbard ved å bidra til at det settes i verk tiltak for å beskytte naturmiljø og kulturminner på øygruppen. Fondet skal arbeide for å initiere og stimulere gode prosjekter og tiltak som har til formål å ivareta de høye miljømålene for Svalbard, og bidra til å sikre at Svalbards særpregede villmarksnatur bevares som grunnlag for opplevelse, kunnskap og verdiskaping.
Alle tilreisende til Svalbard betaler en miljøavgift som tilfaller Svalbards miljøvernfond. Fondet får også inntekter fra avgift for jakt- og fiskekort, gebyrer og tvangsmulkt etter svalbardmiljøloven.
Fondets midler kan bare brukes til tiltak på Svalbard som har til formål å beskytte miljøet gjennom vern og sikring av naturmiljø, kulturminner og kulturmiljø, og til prosjekter med opplærings- og informasjonsformål.
Det er i søknadsrunden høsten 2024 mottatt 43 søknader med en samlet søknadssum på ca. 20,7 millioner kroner til prosjekter innenfor kulturminner, forskning, gjenbruk, turisme, informasjon, opplæring og tilrettelegging. Av disse har 19 søknader fått støtte, innen følgende kategorier:
Kulturminner
Innenfor kategorien kulturminner kan det fra høstens tildelinger nevnes at Svalbard museum får midler til å fullføre et pågående prosjekt med å tilgjengeliggjøre frossent arkeologisk gjenstandsmateriale. Steinsortereren i Longyeardalen er et automatisk fredet kulturminne fra tidlig gruvetid som står i fare for å bli ødelagt. Museet får nå støtte til å istandsette steinsortereren. Undersjøiske kulturminner har fått lite oppmerksomhet på Svalbard, og Norsk folkemuseum har i denne søknadsomgangen fått midler til å undersøke et kjent vrakfunn i Grønfjorden. Norsk institutt for kulturminneforskning får midler til å fullføre del 2 av sitt Climarch-prosjekt hvor de skal se på bevaringsforhold og tilstand for tekstilmateriale fra hvalfangergraver på Svalbard.
Avfall og forurensing
Longyearbyen lokalstyre får støtte til et prosjekt om bedre kildesortering og utnyttelse av avfall, en oppfølging av et tidligere prosjekt de har hatt med plukkanalyse av næringsavfall. Et prosjekt som tidligere har fått mye positiv respons er gratis levering av strandsøppel, Longyearbyen lokalstyre får midler til å reetablere en ordning med gratis levering av strandsøppel for privatpersoner og mindre aktører. Salt Lofoten får støtte til et prosjekt på Bjørnøya om miljøgifter, plast og tilsetningsstoffer fra plast i arktiske økosystem.
Forskning
Også i denne søknadsrunden har det vært et overtall av forskningssøknader. Norsk Polarinstitutt skal skaffe kunnskap om støy fra skipstrafikk og hvordan dette påvirker marine sjøpattedyr. Et annet prosjekt som omhandler støy, er ICeFIN: Impacts of Cruise Ship Noise on Fish in Svalbard Fjords som utføres av UNIS. Akvaplan-Niva skal fortsette sitt prosjekt om pukkellaks og får i denne omgang midler til å undersøke omfang og opprinnelse til pukkellaks på Svalbard. Temarapport om biologisk mangfold i Longyearbyen er et viktig redskap for forvaltningen og Longyearbyen lokalstyre har fått midler til å oppdatere den gjeldene rapporten fra 2007. Snøspurven har hatt en kraftig tilbakegang på Svalbard, og NINA har fått midler til å undersøke årsakene til dette.
Informasjon og opplæring
Løypelaget får midler til innkjøp av en flyttbar varmebu som skal være et turmål for lokalbefolkningen. Ungt entreprenørskap Arktis får midler til prosjektet «på tynn is – løsninger for fremtidens Svalbard», et undervisningsopplegg hvor hele skolen i Longyearbyen skal ha fokus på miljøutfordringer.
Neste tildelingsrunde – nye muligheter!
Neste tildelingsrunde blir våren 2025. Styret anslår at kunngjøringen av midler vil ligge rundt 8 millioner kroner.
Svalbards miljøvernfond minner om at alle som søker må oppfylle kravene som er satt til innhold i søknaden og samtidig begrunne konkret og praktisk på hvilken måte tiltaket faller inn under formålet i Svalbardmiljøloven.
Nødvendige tillatelser skal som hovedregel foreligge før det søkes om støtte. Det er også viktig at søknaden forklarer på hvilken måte prosjektet bidrar til økt miljøgevinst, i tråd med føringene for fondet.
Styret ønsker å invitere til aktiv dialog med mulige søkere. Aktuelle søkere oppfordres til å ta kontakt med sekretariatet for drøftinger rundt prosjektideer og eventuell veiledning i søknadsprosessen før neste søknadsfrist 1. februar 2025.
Tilsagnsbrev
Alle søkere får tilsendt brev med vedtak og eventuelle vilkår. For fullstendig oversikt over vårens tildeling vises det til vedlagte liste. Vi tar forbehold om feil i oppsummeringen på nåværende tidspunkt.
Mer informasjon
Hanne Eriksen (seniorrådgiver, sekretariat) tlf. 79 02 43 51
Pål Prestrud (styreleder) tlf. 970 71 509